Werkgeluk meten: Meer dan een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)

03 apr Werkgeluk meten: Meer dan een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)

3 april 2025 | leestijd circa 2 minuten |  Leon Brummelhuis

Werkgeluk meten: Meer dan een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)

Veel organisaties worstelen met de vraag hoe ze het welzijn en werkgeluk van hun medewerkers inzichtelijk kunnen maken. Vaak wordt hiervoor een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) ingezet, maar laten we duidelijk zijn: wat wij doen bij Rendement van Geluk gaat veel verder dan dat. Toch merken we dat onze opdrachtgevers het makkelijker vinden om het als ‘een soort MTO’ aan andere organisaties uit te leggen. Begrijpelijk, maar niet helemaal juist. Klik hier voor het vergelijk Gelukkig Leven Test vs MTO

Het verschil tussen een MTO en een Werkgelukmeting

Een MTO richt zich meestal op tevredenheid: hoe ervaren medewerkers hun werk, de werkomgeving en hun werkgever? Dit levert waardevolle inzichten op, maar blijft vaak hangen in het meten van tevredenheid zonder dat er echt iets verandert.

Het Medewerkerprogramma van Rendement van Geluk, gaat verder. Wij meten en analyseren waar medewerkers écht staan als het gaat om hun (werk-)geluk. Ons programma richt zich op de optimalisatie van de persoonlijke ontwikkeling van jou als medewerker. De nadruk ligt op het versterken van de eigen regie, eigen verantwoordelijkheid, veerkracht, weerbaarheid, motivatie en de verbinding binnen teams en organisaties. Door deze aanpak helpen we medewerkers niet alleen hun werkgeluk te vergroten, maar ook hun prestaties en betrokkenheid te verbeteren.

Wat levert investeren in werkgeluk op?

Uit het wereldwijde (werk)geluksonderzoek van Gallup blijkt dat gelukkige medewerkers tot 21% productiever zijn en dat organisaties met een hoge medewerkerstevredenheid tot 37% minder ziekteverzuim ervaren. Daarnaast leiden betrokken en gelukkige medewerkers tot 59% minder verloop en een hogere klanttevredenheid.

Gallup laat ook zien dat werkgeluk leidt tot 40% minder fouten en een 23% hogere betrokkenheid van medewerkers. Dit betekent niet alleen een efficiëntere organisatie, maar ook een betere kwaliteit van werk en tevreden klanten.

Kortom: investeren in werkgeluk is geen kostenpost, maar een winstfactor.

De impact van werkgeluk

Organisaties die bewust werken aan werkgeluk zien niet alleen betere cijfers, maar merken vooral dat hun mensen gemotiveerder, creatiever en loyaler zijn. Een cultuur waarin mensen opbloeien, trekt bovendien nieuw talent aan en versterkt het werkgeversmerk.

Wil jij werk maken van werkgeluk in jouw organisatie? Laten we dan verder praten over of, en zo ja hoe ons Medewerkerprogramma jouw organisatie kan helpen om optimaal floreren!

#werkgeluk #leiderschap #medewerkersbetrokkenheid #MTO #rendementvangeluk